Vorbește-mi despre tine. Cine ești, cu ce te ocupi?

Salut! Sunt Mara Muntean, tocmai am absolvit Colegiul Național „Decebal” din Deva și sunt viitoare studentă la medicină.

Povestește-mi despre subiectele pe care le predai și cum ai ajuns să fii pasionată de ele.

Predau biologie, chimie anorganică, științele pământului, engleză și germană. Pasiunea mea pentru toate aceste materii a început din gimnaziu, când am descoperit că mă pricep la ele. Apoi, din clasa a VII-a am început să particip la olimpiade, sub îndrumarea unor profesori dedicați care și-au dat seama că aveam potențial. După un succes neașteptat la prima națională la care am participat, am continuat, încercând să recreez reușita. Am participat la destul de multe olimpiade naționale, dar munca m-a ajutat să ajung și la o etapă internațională, în 2018, dar și la câteva loturi naționale. Când m-am întors în țară, mi-am dat seama că ar trebui să fac ceva cu toate cunoștințele pe care le-am acumulat pentru a-i ajuta și pe cei care nu au posibilitatea să se pregătească așa cum am făcut-o eu și de aici am ajuns să predau pe TeachU.

E TeachU prima ta experiență de predare? Dacă nu, cum a fost la început și cum s-a schimbat pentru tine această experiență? Dacă da, cum ți se pare?

Da, TeachU este prima mea experiență de predare „organizată”. Și pot spune că iubesc orele pe care le țin. Este un bonus imens pentru mine și o șansă de a acumula experiență, pentru că îmi doresc să urmez și o carieră didactică după terminarea facultății.

Cum te raportezi tu la conceptul de educație?

Ce e educația pentru mine? O șansă acordată tuturor. Teoretic. Pentru că practic este greu să ajungi la adevărata egalitate. Mi s-ar părea firesc ca toți copiii, din orice mediu să aibă acces la educație, și nu orice fel de educație, ci una de calitate. Și, de aceea, încerc să fac cât pot ca tinerii care au nevoie de ajutor să îl primească.

Ce te-a determinat să te înscrii ca mentor voluntar pe TeachU și ce te motivează să continui să o meditezi?

M-am înscris pe TeachU pentru că știu că sunt o mulțime de tineri în țară care au nevoie de un pic de ajutor. Și zâmbetul lor de la final, modul în care îmi spun „Daaa, am înțeles!” mă face să doresc să continui să predau. În plus, această experiență este una unică prin prisma faptului că îmi permite să am o minimă experiență didactică chiar de dinaintea facultății, fapt ce-mi va ușura cu mult munca pe viitor.

Care e partea care ți se pare cea mai dificilă și cum încerci să treci peste ea?

Sunt o persoană destul de timidă, și să vorbesc cu necunoscuți e destul de dificil. Dar sunt conștientă că în viață va fi necesar să fac acest lucru, așa că încerc să trec peste, să mă obișnuiesc cu ideea vorbitului în public.

Ce îți place cel mai mult la a fi mentor?

Cel mai mult îmi place faptul că pot să fac ceea ce-mi place. Adică bio, chimie, științele pământului și limbi străine. Este un exercițiu excelent și mă ajută să îmi mențin mintea activă și cunoștințele proaspete.

Ai anumite metode prin care predai care ai observat că funcționează sau sfaturi pe care le dai elevilor pentru a învăța mai eficient?

Cea mai eficientă metodă de învățare e cea logică. Asta le spun și elevilor. Toate au o logică, doar trebuie să o găsești. Când predau, încerc să îi fac pe elevi să înțeleagă logica din spatele unui fenomen, pentru că atunci îl vor putea reține cu siguranță.

Ai vreun model (profesor, mentor) care te inspiră prin felul în care predă?

Am un model, care mă inspiră încă din gimnaziu și căruia îi dedic, în mod secret și simbolic, fiecare performanță a mea din școală. Este vorba despre profesoara mea de biologie din gimnaziu, care m-a descoperit, m-a făcut să ador biologia și să o înțeleg și care mi-a deschis practic calea spre tot ce am realizat pe parcursul școlii.