Spune-mi ceva despre tine. Cine ești?

Un visător, chiar dacă asta nu are nicio legătură cu fizica. Presupun că ai nevoie de o introducere, dar eu nu prea sunt obișnuit să vorbesc despre mine. Cred că de-a lungul timpului m-a ajutat foarte mult curiozitatea și dorința de a fi cât mai bun la ceea ce fac. Nici nu știu dacă fizica m-a determinat să fac cele mai multe alegeri legate de viitorul meu, ci dorința de a avea concurență și a-mi depăși cât mai multe limite. Dar până la fizică, am căutat continuu. Am schimbat foarte multe pasiuni, am fost la tot ce se oferea la Palatul Copiilor din Galați: acvaristică, franceză, cenaclu literar, navomodele, canto – absolut tot. Până la fizică nu am găsit nimic care să mi se potrivească așa de bine.

Cum ți-ai dat seama că ți se potrivește fizica?

Cred că e pentru că la fizică am avut ocazia să fiu într-o ierarhie și când am ajuns să fiu aproape de vârf am început și să fiu mulțumit, dar și să vreau să urc și mai mult. Mai ales când mi-am dat seama că ierarhia în care eram eu era doar o subclasă a unei ierarhii mai mari. Poate doar mi-am dorit mai mult. Dar acum nu cred că mă mai raportez așa la fizică, din prisma competiției. Într-un fel asta mă face puțin nesigur, pentru că nu știu cum să-i îndrum pe elevi. Pentru mine fizica acum este un subdomeniu care m-a ajutat foarte mult, dar pe care din anul I de facultate nu l-am mai cultivat. Acum, de exemplu, sunt pasionat de filosofie și mi-am dat seama că nu poți să rămâi focalizat pe un singur lucru.

Folosești TeachU și ca un pretext de a te reconecta cu fizica?

Nu neapărat. Cred că îmi doresc mai mult să-i ajut pe cei care vor să urmărească acest domeniu. Nu fac asta pentru a-mi aduce aminte sau pentru că sunt nostalgic. În general nu îmi place să mă întorc la capitolele la care am fost deja, decât dacă e nevoie de ele pentru a construi altceva mai mare.

Ți-ai dorit vreodată să te orientezi doar pe fizică?

Da, îmi doream să fac fizică la Măgurele, în special cercetare și în primul an de facultate m-am concentrat destul de mult pe fizică, am fost la concursuri, am fost la Institutul Max Planck. Ulterior am văzut cum e situația la Măgurele, faptul că mulți ani ar trebui să cercetez într-un domeniu care nu mă interesează neapărat. Am simțit că nu ar fi visul meu, ci al altcuiva și am decis să nu urmez calea asta. La ATM e destul de greu să faci ceva în cercetare, chiar și pentru licență, pentru că deși ești aprobat de oamenii din jur dacă vii cu o idee de proiect, de profesori și colegi, la final ești destul de singur, fără vreun fel de îndrumare.

De ce te-ai înscris pe TeachU?

Pentru că eu am avut nevoie de ajutor în clasa a IX-a. Pentru mine a fost un salt destul de mare de la gimnaziu la liceu, nu doar din punct de vedere social, ci și al cunoștințelor. Sunt convins că multă lume are nevoie de acest ajutor. Mulți profesori nu știu să transmită foarte bine informațiile, chiar dacă le au, alții pun o distanță prea mare între ei și elevi. Eu mi-aș dori să fiu un intermediar – să pot ajuta pe cineva care visează.

Ce așteptări ai de la experiența de predare?

Eu cred că întotdeauna înțelegi mai bine dacă explici ceva. Totuși, nu cred că vreau să îmi exersez neapărat fizica, ci mai degrabă abilitatea de a interacționa cu oamenii care vin pe TeachU, de a fi empatic și de a le înțelege problemele care îi împiedică să învețe.

Ai mai făcut asta până atunci?

Da, dar nu a fost un succes. În liceu, am avut o platformă similară pentru fizică, dar au fost foarte puțini doritori și nu am făcut decât o singură oră, după care nu a mai continuat.

Tu cum ai învățat?

În clasa a IX-a, am venit la liceul meu pentru că îmi plăcea foarte mult de o profesoară de fizică – nu știam cum e ca profesoară, dar o iubeam ca om. Nu am ajuns în clasa ei de dirigenție, pentru că avea o încadrare destul de proastă în rest, dar am făcut un semestru pregătire cu ea. Nu m-a ajutat neapărat cu informația, pentru că nu pregătea olimpici în general, dar de fiecare data mă încuraja. Era ca o mamă care te felicita la fiecare doi pași. Cred că și dacă nu ești destul de bine instruit, fiecare apreciere te motivează să mai faci un pas, pentru a primi aceeași apreciere și până să-ți dai seama, ajungi să mergi.

Ai oameni care te-au inspirat?

Dintre fizicieni, mă găndesc la Feynman. Dar cred ca ar fi util să vorbesc de cineva mai pământean, pentru că Feynman e unul pe secol. În fizică nu cred că am alții, dar în general am mulți oameni pe care îi apreciez, deși nu i-am luat neapărat ca modele. De exemplu, îl ador pe Patrick Pietschmann, e un pianist incredibil și iubesc să mă uit la videourile lui.