Orele de meditație și cele de clasă sunt diferite – învață să iei ce-i mai bun din fiecare

Înainte să dau ore de meditații pe TeachU am lucrat cu câțiva elevi pe Tutorfair, iar unul dintre lucrurile care continuă să mă surprindă este că nu se face aproape nicio distincție între ce presupune munca unui tutore și cea a unui profesor. Așadar am scris acest articol pentru a clarifica puțin subiectul și pentru a sugera câteva moduri în care să profiți la maxim de abilitățile amândurora.

Cinci mari diferențe între un profesor și un tutore/mentor

Profesorul de la clasă este cel care introduce concepte, tutorele este cel care te ajută să le înțelegi și să le aprofundezi. Asta ar fi un caz ideal, dar de multe ori se întâmplă ca un tutore să fie nevoit să introducă concepte care nu au fost studiate la clasă. În același timp și profesorul va oferi răspunsuri la întrebările legate de subiectul introdus dacă îi permite timpul.

Profesorul predă pentru toată lumea, tutorele se concentrează pe nevoile tale. Punctul ăsta e ceva mai evident decât cel de dinainte. Un profesor trebuie să fie atent la toată clasa, nu doar la tine – deci chiar dacă îți cunoaște obiceiurile și potențialul în mare, nu va avea mereu timp să te ajute cu materia. În schimb, un tutore numai asta face! Un tutore bun e atent la elevii săi și observă unde se încurcă de obicei și ce metode funcționează cel mai bine ca să le transmită informația.

Relația tutore-elev e mai degajată decât relația profesor-elev. Nu e o noutate faptul că mulți profesori mențin o atitudine formală în timpul orelor – ceea ce face comunicarea dintre elev și profesor să fie exact la fel. Chiar dacă un tutore își tratează munca cu același profesionalism, faptul că orele se mențin într-un cadru restrâns induce o familiaritate care nu este posibilă într-o clasă de 30+ elevi. Așa că, de obicei, relația dintre tutore și elev o să fie mai degajată. Cel puțin așa stau lucrurile pe TeachU!

Tutorele are timp să se ocupe și de încrederea de sine a elevului. De multe ori întâlnesc elevi care își pun singuri piedici înainte de a încerca să ajungă la un răspuns, și nu mă surprinde asta, din moment ce o fac și eu destul de des. Însă, o parte din ceea ce mă pasionează la munca de tutore este tocmai faptul că pot să îmi ajut elevii să uite de aceste bariere și să încerce oricum. De obicei ajung și la rezolvarea corectă, cu mai mult sau mai puțin ajutor – acela e momentul în care își dau seama că se poate!

Profesorul îți răspunde la întrebări, tutorele le reformulează astfel încât să descoperi singur răspunsul. Deși se practică ideea că tutorele este o mașină de făcut teme și rezolvat probleme, asta nu ajută de fapt la procesul de învățare al elevului. Un tutore bun va ști când să îți răspundă direct la întrebări, dar și cum să te ghideze astfel încât să-ți răspunzi singur la întrebări. Legat de punctul anterior, asta îți va și crește încrederea în abilitățile tale de a rezolva probleme. 🙂

Probabil mai sunt și alte diferențe, dar astea sunt printre cele mai relevante – acum să trecem la partea a doua a articolului!

Trei puncte prin care să profiți la maxim de orele de pregătire

Orice întrebare e mai bună decât nicio întrebare. De multe ori se întâmplă să fii prea timid ca să pui o întrebare profesorului de față cu colegii tăi de clasă. Este complet normal să simți asta, iar cu atât mai mult trebuie să-ți îndrepți întrebările către tutorele tău. O meditație este cu atât mai prolifică cu cât pregătești mai multe întrebări, pentru că un tutore nu poate de fiecare dată să îți anticipeze punctele slabe.

Nu-ți lăsa tutorele să treacă mai departe până nu ai înțeles. Diferența între orele de la clasă și cele de la meditație este că poți să-ți bați tutorele la cap la infinit 😀 (aproape..). Dacă nu ai înțeles ceva, nu ascunde lucrul ăsta – tutorii sunt pregătiți să caute mai multe moduri de a explica același lucru, astfel încât să găsească cea mai bună explicație pentru tine. Iar dacă nu își dau seama pe moment, vor reveni la subiect atunci când găsesc soluția. Așa că nu ezita, suntem aici pentru tine!

Poți să-ți întrebi tutorele mai multe decât crezi – de la strategii de examen până la decizii de facultăți. Ăsta e posibil să fie un punct mai subiectiv, din moment ce mie mi se întâmplă să mai vorbesc cu elevii și pe lângă subiect – după ce am terminat de lucru, bineînțeles. Totuși, cred că sunt anumite subiecte în care tutorii pot să-ți fie foarte de folos. Spre exemplu, poți discuta cu ei despre strategii de examen, diferite facultăți, oferte de joburi după facultate și multe alte detalii utile care sunt tangențial legate de materia predată și cum te va ajuta pe viitor.

Sper ca aceste puncte să vă ajute să profitați la maxim de orele cu tutorii voștri – până atunci, happy learning!